FİLİZ ÖZKAN-WEBİNAR 5 "ORGANİK TARIM NEDİR?" SUNU İÇERİĞİ


     23 Nisan 2021 tarihinde Ziraat Mühendisi Necibe Kuş ile "Organik Tarım Nedir"i konuştuk. Bildiğimiz pek çok doğrunun yanlış olduğunu ve organik tarımın ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Yaptığımız webinarda Necibe Hanım bizlere "Organik Tarım" ile ilgili şunları aktardı;

  • İnsanoğlu hayatını devam ettirebilmesi için; 

  • Gıdaya, 

  • Giyeceğe, 

  • Yakacağa ihtiyaç duymaktadır. 

  • İnsanoğlu beslenme ihtiyacını ilk başlarda doğadan toplamayla, yerleşik hayata geçtikten sonrada tarımsal üretimde bulunarak karşılamıştır.

  • Dünyada insan nüfusunun gün geçtikçe artması sonucunda tarım arazilerinden geleneksel yöntemlerle elde edilen ürünler yetmemeye başlamış.

  • Tarım alanlarından daha fazla ürün elde etmek için;

  • İnsanlar Çözüm Olarak  

  • Ormanları kesip tarla yaptılar. 

  • Ürünlerine zarar veren hastalık ve zararlılara karşı kimyasal ilaç, 

  • Verimi artırmak için kimyasal gübre ve hormon, 

  • Kalıntılı su kullandılar.

  • İnsanlık bu uygulamalarla kısa sürede verim artışı ve kaliteli ürün elde ettiler. Ancak çok geçmeden topraklar verimsizleşmeye, hastalık ve zararlılar çoğalmaya ve çevre kirliliğinin arttığı görüldü.

  • İnsanlar bu olumsuzlukların nereden kaynaklandığını araştırmaya başladılar ve buldular. Birde baktılar ki; önerilen dozdan fazla ve bilinçsizce kullanmış oldukları Kimyasal İlaç ve Gübrelerin İnsanlarda, 

  • Kansere, 

  • Sinir Sistemi Tahribatına, 

  • Akut ve Kronik Zehirlenmelere, 

  • Alerjik Reaksiyonlara, ve Ölüme sebep olmaktadır.


  • https://tarimveziraat.files.wordpress.com/2015/07/organik-tarim-nedir_fw.png?w=500 


Organik Tarım ; 

  • Çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, yapay dış girdileri kullanmaksızın (kimyasal gübre ve pestisit gibi), sürdürülebilir, verimliliğe dayalı, , toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.

  •   Organik Ürün; sözleşmeli çiftçi uygulamasıyla ve üretimden tüketime kadar her aşamada kontrollü olarak yetiştirilmiş ve sertifikalandırılmış ürünlerdir. Organik tarımın esaslarına uyularak kontrol edilip sertifikalandırılarak üretilmiş, hasat edilmiş, işlenmiş, depolanmış, ambalajlanmış ve nakledilmiş ürünler yani sağlık için güvenli ürünlerdir.

Organik üretimde  amaç ;

Yaşamın vazgeçilmez üç unsuru olan toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, insan, bitki ve hayvan sağlığını korumaktır.

Organik Tarım'ın Avantajları Nelerdir?

Organik tarımın uygulanması ile birlikte elde edilecek çok sayıda avantaj vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

 1. Dünya genelinde, organik tarımda sentetik kimyasallar çiftçiler tarafından ya çok az kullanılmakta, ya da hiç kullanılmamaktadır. Bu nedenle ekolojik yani organik  tarıma geçişin kolay olması beklenebilir.

 2. Üretici geliri ürüne bağlı olarak artma imkânı bulacaktır. 

3. Fiyatı hızla artan kimyasal gübre, pestisit ve enerji girdilerinden tasarruf edilebilmektedir. 

4. Sözleşmeli tarımla üreticinin tüm ürününün alınması garanti edilebilmektedir.

 5. Ekolojik ürünlerin ihraç fiyatı diğer ürünlerden % 10-20 oranında daha yüksektir ki bu da üreticilerin gelir ve karlarına etki edebilecektir.

6.Ekolojik Ürünlerin ihracatı ile tarım ürünlerinin üretiminde ilave bir kapasite yaratılmaktadır. Dolayısıyla ihraç edilen her ton daha önce ulaşılamayan tüketici kitlesine gidebilecektir. 

7. Özel bilgi isteyen ekolojik tarım modeli ziraat alanında uzman personel için yeni istihdam sahaları yaratacaktır.


Organik Tarım yapmaya karar veren çiftçi öncelikle;


  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yetkili kılınmış bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşuna başvurur ve işletmesinden elde edeceği ürünlerin organik olarak değerlendirebilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını talep eder.

  • Yetkili Kuruluş, belgelerini tamamlayan üreticinin organik tarım faaliyetine bulunup bulunamayacağına karar verir.

  • Organik tarım faaliyetine karar verilen üretici ile sözleşme imzalanarak Organik üretime başlanmış olur. Söz konusu üretici; 

  • 5262 Sayılı Organik Tarımın Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde üretime başlar.

  • Organik Üretime başlayan üretici ilgili Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunda görevli Organik Tarım Kontrolörü tarafından kontrol edilir. Kontroller sonucunda üreticinin ilgili yönetmeliklere göre üretimde bulunduğu tespit edilir ise Üretim sezonunda Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası ile belgelendirilir.

  • Bir ürünün organik olduğunu nasıl anlarız?

  • Bir ürünün organik ürün olup olmadığını keserek, koklayarak, dokunarak tadına bakarak vb. fiziksel yöntemler ile maalesef anlayamıyoruz. Tüketici için garanti ürüne ait olan sertifikasıdır. Organik bir ürün aldığınızda organik tarım logosunu, sertifikasyon kuruluşunun logosunu, dilerseniz sertifika numarasını kontrol edebilirsiniz.

Ülkemizde Organik Tarım | Organik Blog | Organikciyizbiz.Com

Organik Tarımda Kullanılan Tohumun Özellikleri Nelerdir?
Organik tarımda, ilaçsız ve GDO’suz tohum kullanımı zorunluluktur. Üreticiler organik sertifikalı tohum kullanmak zorundadır. Çiftliğimizdeki tüm tarım ürünleri, nesiller boyunca ailemizin edindiği atalık tohumlardan ve çeşitli tohum takas şenliklerinden elde edilen tamamen organik tohumlardan üretilmektedir.

ORGANİK GÜBRELER
  • Organik Üretimde Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde; 

  • Ahır gübresi, 

  • Tavuk gübresi, 

  • Yeşil gübreler, 

  • Çürütülerek elde edilen bitkisel artıklar, 

  • Hayvanların sıvı dışkıları, hayvansal yan ürünler, 

  • Deniz yosunu, 

  • Bitkisel kaynaklı ürünler ve yan ürünler, 

  • Organik Ürün Sertifikalı organik gübreler kullanılmaktadır.


Ülkemizde Organik Tarım;
  • Türkiye’de organik tarım faaliyetleri 1986 yılında, Avrupa’daki gelişmelerden farklı şekilde, ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda ve ihracata yönelik olarak, Ege Bölgesi’nden kuru üzüm ve kuru incir ihracatıyla başlamıştır 2002'de ise “Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına ilişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir. 2004'te organik tarım kanunu kabul edilmiş ve böylece organik üretimin kuralları belirginleştirilmiş ve kontrol mekanizması kurulmuştur.1992'de “Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO)' kuruldu. 



http://apelasyon.com/img/userfiles/images/organik13.png

Yorumlar

  1. Öğrencilerimiz ve bizim için çok faydalı bir webinardı. Farkındalığımız arttı. Çok teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir webinardı. Hem bilgilendik hem de eğlendik kısacası. Organik Tarım dünyada ki çoğu insanın yapabileceği bir uygulama bence. Hem basit ve faydalı bir uygulama olduğu için hoşuma gitti. Bu tür etkinlikler yapmayı severim.

    YanıtlaSil
  3. Organik tarımla ilgili çok şey öğrendim. Artık evdede organik tarım yapıyorum. Bu webinar bana çok şey kattı iyiki katılmışım.

    YanıtlaSil
  4. Organik tarım hakkında bir çok bilgi sahibi oldum

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı oldu ve hoşuma gitti, teşekkürler 😊🐎

    YanıtlaSil
  6. Ben etwinning projesinde olmaktan büyük mutluluk duydum ve bizi bu projeye yönlendiren filiz özkan öğretmenime çok tessekür ediyorum iyiki böyle bir etwinning sitesi var bu etwinningde cok eylendim ve bilgisarla ve internetle ilgili daha fazla bilgi edindimm Canım Öğretmenimm

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FİLİZ ÖZKAN-WEBİNAR 1"MAVİ,YEŞİL VE GRİ SU AYAK İZİ" SUNU İÇERİĞİ